Niğde-Karsı halı tipine ait yolluk cinsi halılarda etlik bölümü geniş dokunmaktadır (ortalama 2.56 ± 0.09 cm). Niğde yöresinde dokunan tüm halı tiplerinde etlik genişliğine ait varyasyon katsayılarının düşük olduğu, bu nedenle Niğde yöresi halılarında etlik genişliğinde standartlaşma olduğu belirlenmiştir.
Niğde yöresinde dokunan halılarda etlik ölçüsü değerleri verilerin varyans analizi için gerekli ön şartları sağladığı belirlendikten sonra varyans analizi uygulanmıştır.
Taban cinsi dokunan iki farklı halı tipi etlik ortalama değerleri bakımından varyans analizi yapılarak karşılaştırılmış ve farklılık bulunmadığı belirlenmiştir.
Kelle cinsi dokunan beş farklı halı tipi etlik ortalama değerleri bakımından varyans analizi yapılarak karşılaştırılmış ve ölçüler arasında genel olarak farklılık bulunduğu anlaşılmıştır (p<0.05). Hangi tip halıların birbirinden farklı olduğunu belirlemek için Duncan testi uygulanmış ve Niğde-Avşar ile Taşpınar , Niğde-Avşar ile Niğde-Yörük, Niğde-Yörük ile Yahyalı ve Arısama halıları arasında etlik değerleri bakımından fark olmadığı (p>0.05) ve Niğde-Avşar ile Taşpınar hah tipinin en uzun etlik değerine,Yahyalı hah tipinin ise en kısa etlik değerine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Çeyrek cinsi dokunan beş farklı halı tipi etlik ortalama değerleri bakımından varyans analizi yapılarak karşılaştırılmış ve ölçüler arasında genel olarak farklılık bulunduğu anlaşılmıştır (p<0.05). Hangi tip halıların birbirinden farklı olduğunu belirlemek için Duncan testi uygulanmış ve Niğde-Avşar ile Arısama ve Niğde-Karsı, Yahyalı ile Niğde-Yörük, halıları arasında etlik değerleri bakımından fark olmadığı (p>0.05) tespit edilmiştir.
Seccade cinsi dokunan dört farklı halı tipi etlik ortalama değerleri bakımından varyans analizi yapılarak karşılaştırılmış ve ölçüler arasında genel olarak farklılık bulunduğu anlaşılmıştır (p<0.05). Hangi tip halıların birbirinden farklı olduğunu belirlemek için Duncan testi uygulanmış ve Yahyalı ile Arısama ve Yahyalı ile Niğde-Yörük, halıları arasında etlik değerleri bakımından fark olmadığı (p>0.05) ve Niğde-Avşar halı tipinin en uzun etlik değerine ,Niğde-Yörük halı tipinin ise en kısa etlik değerine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Yolluk cinsi dokunan iki farklı halı tipi , somya cinsi dokunan iki farklı halı tipi ile minder cinsi dokunan üç farklı halı tipi etlik ortalama değerleri bakımından varyans analizi yapılarak karşılaştırılmış ve ölçüler arasında genel olarak farklılık bulunduğu anlaşılmıştır (p<0.05).
Yastık cinsi dokunan üç farklı halı tipi etlik ortalama değerleri bakımında varyans analizi yapılarak karşılaştırılmış ve farklılık bulunmadığı belirlenmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder